Vil du lære noget om energiforbrug?

Batteri Fe er et Virtual Reality læringsspil, hvor spilleren får indsigt i hvor meget energi en husholdnings elektronik forbruger, udtrykt i form af AA batterier.

Læringsmål for Naturfaget

Noget der er svært at forstå – jeg havde i hvert fald mine udfordringer med det – er hvordan elektricitet fungerer, og for den sags skyld hvad det er. Watt, kilowatt, ampere, ohm og jeg kan blive ved. Det bliver hurtigt abstrakt.

Derfor anvender Batteri Fe relationen imellem joule og watt til at synliggøre strømforbrug. Watt kan også kaldes wattsekunder, dvs. watt er et udtryk for hvor mange watt der bruges i sekunder. Joule er en energimængde som kan omsættes 1-til-1 til watt. Så hvis et apparat fungerer ved 450 watt, så vil det svare til et forbrug på 450 joule i sekundet.

Et AA-batteri har (cirka) 12.000 joule, og det er derfor muligt at finde ud af hvor længe det vil kunne levere den nødvendige mængde energi til et apparat ved at dividere 12000 med 450 = 26.6 sekunder.
Dette forudsætter naturligvis et batteri der ikke eksploderer når det tømmes for en så stor energimængde så hurtigt … men det er jo et spil og visse lempelser af naturvidenskaben er udeladt i formidlingens tjeneste.

Når spillerne har spillet to minutter kan de se en bunke af batterier foran sig. Det er de batterier som de har forbrugt i løbet af de to minutter på at holde apparaterne kørende.